neděle 12. dubna 2015

Hruškový chlebíček a red velvet chlebíček z červené řepy

Jestli mám něco opravdu ráda, tak to jsou snídaně a variace na banana bread. A taková variace na banánový chlebíček k snídani?! Paráda!

Zvykla jsem si část mouky nahrazovat ovesnými vločkami nasekanými úplně nahladko, což sice vede k tomu, že jsou chlebíčky hutnější, nejsou tak vysoké a nadýchané, ale prostě vločky :D

Na hruškový chlebíček jsem potřebovala:

1 vejce
45 g hladké mouky
50 g nasekaných vloček
1 lžička prášku na pečení
1 lžíce medu
60 ml kokosového oleje
konzerva půlených hrušek
cca 50 g hořké čokolády

Nejprve si smíchám suché suroviny (mouku, vločky, prášek na pečení), v druhé míse si rozšlehám vajíčko, olej a med. Nasekám si čokoládu a v kutru si na úplné pyré rozmixuji hrušky. Tekuté suroviny pak postupně zapracuji do těch sypkých, přidám pyré a nakonec zlehka zamíchám čokoládu. Vše pak přendám do vysypané formy na chlebíček a při 180°C peču cca 50 minut.

Zjistila jsem, že med není ani třeba dávat, hrušky jsou samy o sobě dost sladké.

Na "red velvet" z červené řepy jsem potřebovala:

70 g hladké mouky
55 g "mouky" z vloček
50 g třtinového cukru
1 lžička prášku na pečení
15 g holandského kakaa
1 lžíci oleje
60 g másla
1 vejce
cca 60 ml kefíru
150 g pyré z červené řepy

Opět jsem si nejprve smíchala všechny suché suroviny, poté jsem ponorným mixérem pomixovala společně řepu, olej, vejce, kefír a změklé máslo. Tekutou směs jsem přimíchala k té suché, vše jsem zamíchala a nalila do formy na chlebíček. Opět jsem pekla na 180°C cca 40 - 45 minut.

Společně s tvarohem a lehce posypané skořicí je to mňamka. Dovedu si představit strouhnout na to kousek čokolády, případně se pustit do složitějšího krému třeba z lučiny, mascarpone či philadelphie :)

Žádné komentáře:

Okomentovat