Na těsto:
200 g hladké mouky
100 g másla nakrájeného na kousky
1 vejce
1 lžička soli
Na náplň:
Cca 300 g čerstvého špenátu
malá cibule
2 – 3 stroužky česneku
olivový olej
1 kelímek ricotty
3 vajíčka trochu smetany
cca 80 g nastrouhaného sýru
sůl, pepř
Postup:
Do mísy prosejeme mouku, přidáme na kousky nakrájené máslo a vypracujeme „drobenku“. Přidáme vajíčko a vypracujeme těsto, které zabalíme do fólie a necháme vychladit v lednici (cca 1 hodinu). Odpočaté těsto vyválíme na placku a přeneseme do formy, těsto prsty namačkáme do okraj, dno propícháme vidličkou, položíme na něj pečící papír, který zatížíme fazolemi a těsto dáme péct na 10 minut do trouby vyhřáté na 180°C. Po 10 minutách sundáme pečící papír a pečeme ještě cca 10 minut. Na předpečené těsto nalijeme špenátovou směs a celé se to peče ještě asi 35 minut při 170°C.
Špenátová směs: Oloupeme si cibuli a česnek, cibuli nakrájíme na jemno, česnek rozmačkáme a vše osmahneme na olivovém oleji. K cibuli a česneku přidáme špenát a necháme ho „zvadnout“. V míse rozmícháme v trošce smetany vajíčka, přidáme ricottu, špenát a strouhaný sýr, ochutíme solí a pepřem.
Těsto je i výborné na další quiche, fantazii se meze nekladou Pokud neseženete špenát, tak se dá klidně použít mangold (ten jsem použila já, je potřeba ho ale zbavit tuhých stonků a trochu natrhat).
Recept je několikrát ozkoušený, poupravený z výpečků.
Žádné komentáře:
Okomentovat