sobota 27. prosince 2014

Játrová paštika "Jack Daniel's"

Jestli jste po svátcích hrozně přeslazení, ale pořád vás honí chuť na něco dobrého, nebo jako já už hledáte inspiraci na silvestrovský večer, doporučuji zkusit tuhle paštiku. Už pár let ji dělám jako jedlý vánoční dárek a řekla bych, že drobný odklon od původní verze dal vzniknout velké lahodě :)

Potřebujeme:
150 gr másla
1 malá cibule nakrájená na drobno
2 stroužky česneku, prolisované
300 gr krůtích jater, nakrájených na větší kusy
60 ml Jack Daniel’s Honey
60 ml smetany ke šlehání
tymián
sůl, pepř
máslo na zalití paštiky

Postup:
Na pánvi rozpustíme cca 20 gramů másla a lžíci olivového oleje. Zlehka osmažíme cibulku a česnek, přidáme játra a necháme je zatáhnout a chvíli je opékáme na pánvi.
Poté přidáme čerstvý tymián (cca 3 – 5 větviček), přilijeme alkohol a necháme vařit, dokud se tekutina neodpaří. Stáhneme z ohně, vybereme větvičky tymiánu a necháme játra zchladnout. Pak k nim přidáme na kostky nakrájené máslo (cca 130 gr) a smetanu a ponorným mixérem rozmixujeme dohladka. Vzniklou směs dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem.
Směs rozdělíme do sklenice (vyjde zhruba na dvě paštikové o objemu 280 ml) nebo dáme do větší misky a zalijeme ji rozpuštěným máslem.
Dozdobit lze větvičkami čerstvého tymiánu či barevným pepřem, kterým posypeme máslem zalitou paštiku.


TIP: do paštiky lze dle chuti přidat nasekané brusinky, mandle apod. Ideální jsou čerstvá krůtí játra, ale lze použít mražená i kuřecí.

Žádné komentáře:

Okomentovat